Privat innbo/eiendeler må forsikres ved egen polise.
Skader og uhell skjer, og i et borettslag må det fort tas en vurdering om det er borettslagets forsikring eller pengebok som må ta støyten – eller andelseieren. Stort sett er andelseier ansvarlig for alt løsøre, dvs. det man normalt tar med seg når man flytter og litt til. Derfor bør man ha en innboforsikring som dekker en del. Husk at ting som oppbevares utenfor veggen, som en sykkel eller barnevogn, i boder og garasjeanlegg o.l., også ofte til en viss grad dekkes av løsøreforsikringen. Og det er størrelsen på egenandelen som ofte vil avgjøre om det er verd å bruke forsikringen.
Dette siste er også en vurdering borettslaget må gjøre. Før vi går inn i detaljene, kan vi fastslå at borettslaget er ansvarlig for bygget og har derfor forsikret det. Men er utekranen gått i stykker, involverer vi ikke forsikringsselskapet dersom vi på annen måte kan få ordnet det hele for under 1000-lappen. Men hvem skal betale dette – eventuelt en egenandel – på forsikringen?
Dette må vi vurdere fra sak til sak, så derfor er utgangspunktet dette:
- Andelseier er alltid ansvarlig for å begrense en skade så mye som mulig, så dersom radiatoren har løsnet, stopp fjernvarmen. NB! Det er viktig at du vet hvor du kan slå av alt av vann, fjernvarme, strøm etc. i andelsleiligheten! Det er ditt ansvar å vite dette!
- Borettslaget tar ikke uten videre på seg ansvar for skader eller uhell. I de saker hvor det ikke er nødvendig med øyeblikkelig hjelp, er det viktig å gå via styret. Vaktmester eller firmaer vi har avtale med, som f.eks. VVS-gruppen, vil ofte bistå med en «diagnose» som vil ligge til grunn for å avgjøre hvem som må ta regningen.
- Borettslaget har i utgangspunktet en restriktiv holdning til dette (jmf. årsberetningene flere år bakover).